GUHEM’de Çocuklar Uydu Yaptı

Türkiye’nin ilk interaktif uzay ve havacılık temalı eğitim merkezi olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) tarafından 18-19 Aralık Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında gerçekleştirilen maket uydu atölyesinde çocuklar kendi uydularını yaptı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde Bursa’da hayata geçen GUHEM, çocuklara uzay ve havacılık alanında ilham olmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünde ikinci kez düzenlenen Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında GUHEM’de maket uydu atölyesi gerçekleştirildi. 8-16 yaş arası katılımcıların yer aldığı etkinlikte 19 Aralık’ta SpacaX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan Türksat 5B uydusu hakkında da bilgiler verildi.

 

HEM EĞLENDİLER HEM ÖĞRENDİLER

Geleceğin uzayda olduğu gerçeğine odaklanarak uydu teknolojilerine yapılan yatırımlar her geçen gün artıyor. Bu doğrultuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın vizyonu ile ilan edilen 18-19 Aralık Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında GUHEM’de gerçekleştirilen maket uydu atölyesinde çocuklar hem eğlendiler hem öğrendiler. Atölyede kendi uydularını yapan katılımcılar ülkemizin iletişim kapasitesini 15 kat artıracak olan Türksat 5B uydusunun denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin biçimde rol alacağı hakkında da bilgi sahibi oldular.

 

"MAVİ BİLYE" UYDULARIN EŞ ZAMANLI VERİLERİNİ YANSITIYOR

Atölye etkinliğinin ardından katılımcılar GUHEM’deki “Mavi Bilye” alanında dünyanın yörüngesine gönderilen diğer uyduların görevleri hakkında bilgiler aldılar. Haberleşme, navigasyon, yer gözlem uyduları, astronomik amaçlı yollanan uydular öğrencilere anlatıldı. “Mavi Bilye” alanında ülkemizin yörüngede görev alan uyduların verileri eş zamanlı olarak interaktif düzeneğe yansıtıldı. Bu düzenek sayesinde öğrenciler uyduların görevlerini GUHEM’de dokunarak öğrendi.