UZAYI KEŞFET

Uzayı keşfetmeye hazır mısın? GUHEM Uzay Galerisi’nde bulunan birbirinden eğlenceli ve öğretici interaktif içeriklerle çıkacağınız uzay yolculuğunda, geçmişten günümüze insanoğlunun uzay yolculuğunda kaydettiği aşamaları öğrenip, uluslararası uzay istasyonunda astronotların nasıl yaşadığını görerek yolculuğa başlayacağız.

Uzay gözlemi, gezegenler, evrenin işleyişi, son uzay teknolojileri, mini planetaryum, farklı gezegenlerde yaşam olanakları, Ay’da yürüyüş, uzay tırmanışı, laboratuvarlar, Mars keşif aracı düzeneği ve çok daha fazlası ‘Uzayı Keşfet’ bölümünde sizleri bekliyor.

Mars görevi için hazır mısın?
Mars yüzeyinde gezgin aracıyla görevleri yerine getirip eşsiz bir deneyim yaşamak Için GUHEM sizi bekliyor
Uzay yolcusu kalmasın.
GUHEM’de katlar arası yolculuğun roketle yapıldığını biliyor musunuz?
Bir roketin anatomisi
Kargo Bölümü
Uzaya fırlatılacak bir roketin yükleri; kargo, yörüngeye yerleştirilecek bir uydu, keşif amaçlı gönderilecek bir uzay sondası, insanlı bir görev olabilir.
Sıvı Yakıt Tankı
Roketin en ağır bölümüdür. Üst kademe ve çekirdek aşaması diye bölümlendirilir. Sıvı yakıt deposudur.
Katı Yakıt İticileri
Roketin Dünya’nın çekim kuvvetinden kurtulmak üzere gereken ek itişi sağlaması için kullanılan bölümleridir. Görevi tamamladığında roketten ayrılırlar.
Roket Motoru
Yanıcı ve yakıcı maddelerin yanmasını kontrol eden ve oluşan ısı ve gazı dış ortama aktaran mekanizmalardır.
  • Uzay kapsülü ile atmosfere giriş
    ABD yapımı Mercury 7 kapsülü ve Rus yapımı Vostok 1 uzay kapsülleri ile atmosfere girişi deneyimleyin.
  • Ay’da yürümek.
    EMU sırt çantasıyla Ay’da yürüme deneyimini yaşayıp, sınırları GUHEM’de aşın.
  • Uzay istasyonunda yaşam
    Bir uzay istasyonunda günlük aktiviteler nasıl yapılır? Kapsamlı Interaktif Uzay İstasyonu modeliyle GUHEM’de deneyimleyin.
  • Mini Planetaryum
    Evrenin işleyişini mini planetaryumda izleyin.
Galileo’nun teleskobu.
Galileo’nun perspektifinden dünyaya bakmak GUHEM’de çok kolay.
Gezegenleri Keşfet
Jüpiter
Güneş Sistemi’ndeki dört gaz devinden ilkidir. Diğer gaz devleri gibi Jüpiter’in de kalın, soğuk bir atmosferi, halkaları ve pek çok uydusu vardır. En büyük uyduları ‘Galileo Uyduları’ olarak bilinen; Europa, Ganymede, Io ve Callisto’dur.
Mars
Mars, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegenidir. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için ‘Kızıl Gezegen’ de denir.
Uranüs
Uranüs, yüzeyinde bazı bulut kümeleri gözlenebilen, soluk mavi bir topu andıran bir gezegendir. Kalın atmosferinin altında donmuş gazlardan oluşan bir tabaka, merkezinde ise kayadan bir çekirdek bulunur. Ayrıca teleskopla keşfedilen ilk gezegendir.
Neptün
Neptün Güneş’e en uzak, dolayısıyla en uzun yıla sahip olan gezegendir. Atmosferi kalın ve çok soğuktur. Ayrıca gözlemlerden önce matematiksel hesaplamalar sonucunda keşfedilmiş ilk gezegendir.
Merkür
Merkür, Güneş Sistemindeki en küçük ve Güneş’e en yakın gezegendir. İnce atmosferi ısıyı tutmaya yetmediği için geceleri çok soğuk geçer. Atmosferi çok ince olduğundan gökyüzü her zaman siyahtır.
Venüs
Venüs, Dünya’ya en yakın gezegendir. Sera etkisinden dolayı yüzeyi çok sıcaktır. Gezegenin yüzeyine bulutlardan asit yağar, portakal sarısı gökyüzü sık sık yıldırımlara sahne olur. Bir günü bir yılından daha uzundur.
Satürn
Görkemli halkasıyla Satürn, Güneş Sistemi’ndeki en düşük yoğunluklu gezegendir. Yoğunluğu sudan bile azdır, bir başka deyişle bu gezegen yeterince büyük bir okyanusa konsaydı batmazdı. Satürn’ün yedi halkası Güneş Sistemi’ndeki en büyük kütleli ve en geniş halkalardır.
Dünya
Uzaydaki evimiz Dünya. Yüzeyinde suyun sıvı halde bulunduğu, üzerinde hayatın var olduğu tek gezegendir. Dünya Güneş Sistemi’ndeki en yoğun, yani hacmine göre kütlesi en büyük olan gezegendir.
Güneş
Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin %99,8'ini oluşturur. Güneş’ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerindeki hayatın hemen hemen tamamının var olmasını sağlar ve Dünya’nın iklimi üzerinde önemli etkilerde bulunur.