Türkiye’nin Uzay Temalı İlk Merkezinin İnşaatı Ağustos’ta Hazır

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ziyaret eden BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) inşaatını Ağustos ayında tamamlayacaklarını açıkladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener başkanlığındaki BTSO heyeti, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nu (TÜBİTAK) ziyaret etti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile bir araya gelen heyet, BTSO, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğinde sürdürülen GUHEM projesindeki son durum hakkında istişarede bulundu. Geçen yıl Ağustos ayında temel atma töreni gerçekleştirilen GUHEM’de inşaat çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, “GUHEM’i ilgi çekici yapan en önemli özelliği mimari yapısı. Zeplin görünümüne sahip olan merkezimiz, tamamlandığında Avrupa’nın en iyi uzay temalı eğitim merkezi olacak.” dedi.

GUHEM DEĞER KATACAK

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katıldığı temel atma töreninde BTSO olarak merkezin inşaatını Ağustos ayında bitirmeyi taahhüt ettiklerini hatırlatan Cüneyt Şener, inşaat çalışmalarında sona yaklaştıklarını belirtti. Cüneyt Şener: “GUHEM, hem Bursa’ya hem de ülkemize değer katacak, önemli bir proje. Türkiye’de emsali bulunmayan bu yapıyı ülkemize kazandırmak adına tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Yeni neslin uzay ve havacılığa olan ilgisinin artmasında önemli bir rol oynayacak merkezin inşaatını Ağustos ayında tamamlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“İHALE SÜREÇLERİ HIZLANMALI”

13 bin metrekarelik alanda faaliyet göstecek olan GUHEM’in içerisinde uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağını söyleyen Cüneyt Şener, söz konusu düzenek ve sergilerin de inşaatla eş zamanla olarak tamamlanabilmesi adına TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile görüş alışverişinde bulunduklarını iletti. TÜBİTAK koordinasyonunda sürdürülen sergi alanları ihaleleri süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini belirten Şener, “Odamızın ve Büyükşehir Belediyemizin ihale süreçlerinde daha aktif rol alması ile ihale süreçlerinin bir an önce tamamlanmasını ümit ediyoruz. Bu konuda TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal ile de görüşerek mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

 “BTSO GUHEM’İ EN İYİ ŞEKİLDE SAHİPLENİYOR”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bursa’nın en fazla mesai harcadıkları şehirlerin başında geldiğini belirtti. Bursa’nın özellikle uzay, havacılık ve savunma gibi stratejik sektörlerde önemli bir atılım içerisinde olduğunu söyleyen Hasan Mandal, “Bursa bu konularda diğer illerimizden çok daha iyi bir gelişim gösteriyor. Bizler de bu süreci yakından takip ediyoruz.” dedi.

BTSO’nun GUHEM projesini çok iyi sahiplendiğini ve imzalanan protokolün gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getirdiğini ifade eden Başkan Mandal, “BTSO tarafından iletilen taleplere destek olabilecek çözümleri, bürokratlarımızla görüşüp en hızlı şekilde bulmaya çalışacağız. Önemli bir kaynak ayırdığımız bu projenin biz de kısa süre içerisinde tamamlanmasını istiyoruz.” diye konuştu.

3 TEMMUZ’DA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILACAK

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İlker Murat Ar’ın da katıldığı toplantıda konuşan BTSO Projeler ve Kümelenme Koordinatörü Mustafa Hatipoğlu ise GUHEM için düzenlenecek ihalelere firmaların ilgilerini artırabilmek adına 3 Temmuz’da BTSO ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştireceklerini söyledi. BTSO bünyesinde 11 sektörde Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge) Projesi yürüttüklerini ve kısa süre içerisinde bu sayıyı 23’e çıkaracaklarını belirten Hatiploğlu, “Bu projelerde çok yetenekli firmalarımız mevcut. Firmaların yapılacak ihalelere katılımlarını teşvik etmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.