Türkiye’nin İlk Bilimsel Görev Yükü GUHEM’de Sergilenecek

ODTÜ İVMER tarafından geliştirilen ve ROKETSAN’ın Sonda Roketi 0.1 ile uzay görevini başarıyla tamamlayan ülkemizin ilk bilimsel görev yükü olan Radyasyon Ölçer artık Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) sergilenecek.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçen GUHEM, Prof. Dr. Bilge Demirköz ve ekibi tarafından geliştirilen ve 26-29 Ekim 2020 tarihlerinde ROKETSAN’ın Sinop Test Merkezi’nden fırlattığı Sonda Roketi 0.1 ile çıktığı iki uzay yolculuğunu başarıyla tamamlayan Radyasyon Ölçer’e ev sahipliği yapacak. Ülkemizin ilk bilimsel görev yükü olan Radyasyon Ölçer, çıkılan irtifadaki anlık radyasyon doz hızı ve parçacık akışını ölçerek uzay ortamı hakkında veri sağlamaya yardımcı olmuştu.

 

“TARİHE NOT DÜŞÜRMEK İSTEDİK”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) çalışmalarını sürdüren ve Radyasyon Ölçer’in üretilmesine öncülük eden Prof. Dr. Bilge Demirköz, tarihe not düşürmek amacıyla bu çalışmanın GUHEM’de sergilenmesinin çok değerli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bilge Demirköz, “Geliştirdiğimiz Radyasyon Ölçer ROKETSAN’ın uzaya yolladığı Sonda Roketi ile ülkemiz topraklarından uzaya giden ilk bilimsel görev yükü oldu. Bu çalışmada bize katkılarından dolayı TÜBİTAK BİLGEM’e de ayrıca teşekkür etmek isterim. Ülkemizin uzay çalışmaları anlamında önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. Bu ilk adımın gençlere uzay ve havacılık alanında ilham olmak amacıyla kurulan GUHEM’de sergilenecek olması bizim için de anlamlı olacak. Gençlerimiz attığımız bu adımı devam ettirecekler” dedi.

 

“UZAY LİGİNDE BU ÇALIŞMA SAYESİNDE YER ALDIK”

Ülkemizin uzay tarihi açısından geliştirilen Radyasyon Ölçer’in çok değerli bir çalışma olduğunu vurgulayan GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, bu çalışmanın artık GUHEM’de sergilenecek olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Halit Mirahmetoğlu, “Ülkemizdeki uzay çalışmaları neticesinde kritik pek çok bileşen millileşiyor. Başarılı bir üniverste sanayi iş birliğine örnek olan bu çalışma ile ODTÜ İVMER’in geliştirdiği deneysel yük, ROKETSAN’ın Sonda Roketi’ne entegre edilerek uzaya gönderilmesiyle birlikte ülkemizin milli uzay hedeflerine bir adım daha yaklaşılmış oldu. Uzay liginde yer almamızı sağlayan bu çalışmanın merkezimizde sergilenmesine öncülük eden Sayın Prof. Dr. Bilge Demirköz ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.