Kongre’nin Üçüncü Gününde Büyük Buluşma

Kongre’nin Üçüncü Gününde Büyük Buluşma
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle hayata geçirilen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin ev sahipliğini yaptığı ASE 2023 Planetary Congress’in 3. gününde astronot ve kozmonotlar Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Bilim Toplum” etkinliğinde Bursalılarla buluştu.

Astronot ve kozmonotların uzay tecrübelerini paylaştığı ve gençlerin merak ettikleri soruları yanıtladığı buluşmaya, GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu moderatörlük yaptı. Büyük bulaşmayı Osmangazi salonunda yaklaşık 1.700, online platformlarda ise 60 binden fazla kişi takip etti.

Astronot ve Kozmonotlar GUHEM’İ Gezdi
Astronot ve kozmonotlar ayrıca Türkiye’nin uzay havacılık temalı ilk eğitim merkezi GUHEM’i inceleyerek interaktif eğitim düzenekleri, Uzay simülatörü ve uçuş simülatörünü deneyimledi. 

Aya Giden Schweickart Ay Simülasyonunu Deneyimledi

GUHEM ziyareti kapsamında Apollo 9 misyonunda görev alan ABD'li Astronot Rusty Schweickart ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın 50 yılı aşkın bir süreden sonra Ay'a yapılacak ilk insanlı yolculuk Artemis 2 misyonu için görevlendirdiği astronotlardan Victor Glover, GUHEM’deki ay simülasyonunu birlikte deneyimledi. İki astronot birlikte yaptığı açıklamada GUHEM’e hayran kaldıklarını dile getirdi. Bursa’da GUHEM’i gezme şansı bulduğu için memnun olduğunu ifade eden Glover, “Burası gerçekten çok etkileyici. Buradaki uygulamalı aktiviteleri deneyimlemek benim gibi büyük çocukları da heyecanlandırıyor. Buradaki sistemleri kullanmak, uygulamak gerçek öğrenmeyi sağlıyor. Buradaki deneyim sayesinde çocuklar daha fazlasını öğrenmek için motive oluyor. Çok özel bir merkez. Burayı gördüğüm için mutluyum.” dedi.

Gezi sonrası, Astronotlar öğrencilerle bir araya gelerek uzayla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.