GUHEM Genel Müdürü Mirahmetoğlu Uzay Sempozyumu’na Konuk Oldu

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu Uzay Sempozyumu’nun konuğu oldu. Mirahmetoğlu, “Uzayda Neler Oluyor?” isimli sunumuyla geçmişten günümüze uzay çalışmaları hakkında bilgiler vererek öğrencilere GUHEM’i anlattı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen GUHEM’in Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Eğitim Bilimleri Okulları’nın 4-10 Ekim Dünya Uzay Haftası’na özel düzenlediği Uzay Sempozyumu’nda “Uzayda Neler Oluyor?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Halit Mirahmetoğu öğrencilere uzay ile ilgili çalışmaların tarihçesinden ilk kez uzaya giden astronotlara kadar önemli bilgiler aktardı. Mirahmetoğlu ayrıca GUHEM olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsederek tüm öğrencileri GUHEM’e davet etti.

“AMACIMIZ GENÇ NESİLLERE İLHAM OLMAK”

Yuri Gagarin’den Neil Armstrong’a Micheal Collins’ten Edwin Buzz Aldrin’e kadar uzayda ilk çalışmaları gerçekleştiren astronotların faaliyetlerini öğrencilere aktaran GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, “Tanıtmış olduğum astronotların tamamının daha sizin yaşlarınızda uzayla haşır neşir olduklarını, çeşitli bilim merkezleri ve uzay kampları vasıtasıyla bu alana ilgi duyduklarını görüyoruz. Şimdiye kadar uzaya gitmiş astronotların hayatlarına baktığımızda bu alana hizmet eden kurumlardan bu feyzi aldıklarını biliyoruz. Uzay ve havacılıkla ilgili bilgi alan gençler daha sonrasında astronot ve pilot olmayı hedefliyorlar. Biz de GUHEM’de bunu bir parça aktarmaya çalışıyoruz. Merkezimizde her yaş grubundan bilimseverin uzay, havacılık ve teknoloji konularında bilgi ve deneyim edinmesini sağlayarak genç nesillere ilham vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

“UZAY TÜM İNSANLIĞIN MİRASI”

Dünya Uzay Haftası’nın 10 Ekim 1967’de "Ay ve Gök Cisimleri Dahil Uzayın Keşfi ve Kullanımı için Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Antlaşması"nın ülkelerce imzalanıp yürürlüğe girmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildiğini ifade eden Halit Mirahmetoğlu Uzay Haftası’nın Ekim ayında kutlanmasının asıl nedeninin 4 Ekim tarihinde insan yapımı ilk uydu Sputnik 1'in uzaya başarıyla gönderilmesi olduğunu söyledi. Mirahmetoğlu, “Uzay bütün insanlığın mirası. Cep telefonlarından internet iletişimine kadar olan her şey uzay tarafından yönleniyor. Bu telekomünikasyonun olmadığı bir çağda yaşamak mümkün değil. Şu anda uzaydan fazlasıyla yararlanıyoruz. Bunu devam ettirebilmek için de bizlerin de uzayla ilgili işler yapmamız lazım. Şimdiden herkesin Dünya Uzay Haftası kutlu olsun” diye konuştu.