GUHEM’de Üç Yüzü Aşkın Öğrenci Tutulmayı İzledi

Avrupa’nın en büyük uzay ve havacılık temalı interaktif eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Parçalı Güneş Tutulması’nı  üç yüzü aşkın öğrenci ile birlikte gözlemledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde Bursa’ya kazandırılan GUHEM, en önemli gök olaylarından biri olan Parçalı Güneş Tutulması’nı üç yüzü aşkın öğrenci ile birlikte izledi. Tutulma için özel olarak hazırlanan etkinlikte ilk olarak GUHEM Operasyon Sorumlusu Astronom Furkan Tomak, öğrencilerle Güneş Tutulması ile ilgili detaylı bir sunum paylaştı. Ardından etkinliğe katılan öğrenciler merkezin tutulma için hazırladığı “Güneş Gözlemcisi” gözlüğü ve teleskopla bu gök olayını gözlemledi.

PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI NASIL MEYDANA GELİR?

Öğrencilerle Güneş Tutulması’nın nasıl gerçekleştiğini paylaşan GUHEM Operasyon Sorumlusu Astronom Furkan Tomak, Tam Güneş Tutulması ve Parçalı Güneş Tutulması’nın ayrımını anlattı. Furkan Tomak, “Ay Güneş’i tümüyle örterse Tam Güneş Tutulması olur. Ay Güneş’i kısmen örterse parçalı Güneş tutulması meydana gelir. Tam Güneş tutulmaları da parçalı tutulma olarak başlar. Çünkü Güneş tutulmaları sırasında Ay yavaş yavaş Güneş’in önünden geçer. Önce Güneş’in bir kenarında küçük bir ‘ısırık’ oluşur. Sonra bu giderek büyür. Güneş’in tamamına yakını örtülmediği sürece havanın aydınlığında belirgin bir değişim olmaz. Çünkü gözlerimiz değişen ışık miktarına uyum sağlar” diye konuştu.

İLK DEFA TUTULMA İZLEDİLER

Çocuklar da çok heyecanlandıklarını belirterek, bilimsel olarak güneş tutulmasının eğitimini aldıklarını anlattı. Ardından özel gözlüklerle ve teleskopla güneşe bakarak, tutulmanın nasıl olduğunu gördüklerini ifade ettiler. İlk defa böyle bir doğa olayı ile karşılaştıklarını dile getiren öğrenciler, yaşadıkları deneyimi unutmayacaklarının altını çizdi.

TAM GÜNEŞ TUTULMASI 30 NİSAN 2060’TA GERÇEKLEŞECEK

Ülkemizden görülen son Tam Güneş Tutulması 29 Mart 2006’da gerçekleşmişti. Bir sonraki Tam Tutulma 30 Nisan 2060’ta gerçekleşecek. Ülkemizden görülebilecek bir sonraki Parçalı Güneş Tutulması ise 2027 yılında yani yaklaşık 5 yıl sonra gerçekleşecek.