GUHEM 2021 Yılında On Binlerce Uzay Ve Havacılık Meraklısını Ağırladı

Türkiye’nin ilk uzay havacılık temalı interaktif eğitim merkezi GUHEM, 2021 yılında on binlerce uzay ve havacılık meraklısını ağırladı. Temmuz ayında kapılarını açan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi ayrıca Bursa’ya gelen üst düzey heyetlerin de ilk adreslerinden biri oldu.

Uzay ve havacılık alanında gençlere ilham olmak amacıyla Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK tarafından ülkemize kazandırılan GUHEM, 2021 yılında yediden yetmişe herkesin ilgi odağı oldu. Avrupa’nın en büyük uzay ve havacılık eğitim merkezi olan GUHEM, hem yurt içinden hem de yurt dışından Bursa’ya gelen üst düzey heyetleri de ağırladı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’dan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’a, ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell’den Fransa Büyükelçisi Hervé Magro’ya kadar çok önemli isimler GUHEM’i ziyaret etti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK UZAY OLUŞUMUNUN BİR PARÇASI OLDU

GUHEM 2021 yılında Dubai’de 72.’si gerçekleşen dünyanın en prestijli uzay kongresi International Astronautical Congress’e (Uluslararası Astronotik Kongresi) katıldı. Her yıl dünyanın farklı yerlerinden 6 bin katılımcıya ev sahipliği yapan kongrede gerçekleşen genel kurulda GUHEM, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile birlikte Uluslararası Astronotik Federasyonu (IAF) üyeliğine kabul edildi. Dünyanın en büyük uzay oluşumunun bir parçası haline gelen GUHEM, uzay camiasında tanınırlığını artırdı.

KATILDIĞI TÜM ETKİNLİKLERDE İLGİ ODAĞI OLDU

GUHEM, 2021 yılı içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı  (T3 Vakfı) öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nn da katkılarıyla Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne ve Gebze’de gerçekleşen TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde düzenlenen 2. Kutup Şenliği’ne katıldı. Dünyanın sayılı merkezlerinden bir olan GUHEM yer aldığı tüm etkinliklerde katılımcıların ilgi odağı olmayı başardı.

UZAY VE HAVACILIK ALANINDA ÖNEMLİ ARAÇLARA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde birçok başarıya imza atan "RF-4 E Phantom II" isimli keşif ve bombardıman uçağı GUHEM’de bu yıl içerisinde sergilenmeye başladı. 1993'ten 2007 yılına kadar birçok operasyonda görev alan, 20 metre uzunluğunda ve 15 ton ağırlığındaki uçak, havacılığa meraklı herkesin gözdesi oldu. GUHEM ayrıca bu yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İVMER tarafından geliştirilen ve ROKETSAN'ın Sonda Roketi 0.1 ile uzay görevini başarıyla tamamlayan Türkiye'nin ilk bilimsel görev yükü olan Radyasyon Ölçeri de GUHEM’de sergilenmek üzere teslim aldı.

GUHEM, TURİZMDE BURSA'YA DEĞER KATIYOR

Özgün mimarisi ve zengin içeriğiyle dünyanın sayılı yapılarından biri olarak ziyaretçilerini ağırlayan GUHEM, güçlü bir çekim merkezi olarak kentin turizm hedeflerinde de önemli bir yer tutmaya başladı. GUHEM’in Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin tur programlarına dahil edilmesi için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile ortaklaşa çalışmalar yapılması planlanıyor.

"UZAY VE HAVACILIĞI SEVDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

GUHEM’de dolu dolu bir yıl geçirdiklerini dile getiren GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, pandeminin olumsuzluklarına rağmen binlerce kişiyi merkezde ağırlayarak uzay ve havacılık alanında ilham olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Halit Mirahmetoğlu, “Bu yıl GUHEM’de gerçekten çok güzel işlere imza attık. 2021 yılının özellikle ikinci yarısı merkezimiz için çok verimliydi. Merkezimizde düzenlediğimiz havacılık, uzay ve astronomi alanındaki etkinliklerimizle her yaştan gencimizde uzay ve havacılık konularında farkındalık oluşturmaya çalıştık. Yurt içi ve yurt dışında katıldığımız etkinliklerde merkezimizi en güzel şekilde ekibimizle birlikte temsil ettik. Birbirinden değerli isimleri merkezimizde ağırladık ve birbirinden güzel övgüler aldık. 2021’de elde ettiğimiz başarılar gelecek yıl için motivasyon kaynağımızı oluşturuyor. Bu motivasyonla önümüzdeki yılda da çok özel etkinliklere imza atarak uzay ve havacılığı herkese sevdirmeye devam etmek istiyoruz.” dedi.