GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu: "Artemis 1 Programı Ay'da Sürekli Yerleşimin Temellerini Atacak"

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu Artemis 1 Programı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Artemis 1 Programı ile Ay'da sürekli yerleşim imkanı sunan bir koloninin temellerinin atılacağını dile getiren Halit Mirahmetoğlu, ana hedefin sonraki adım olan Mars için yeni teknolojik kabiliyetlerin ve işletme yaklaşımlarının test edilmesi olduğunu söyledi.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Carnaval'da yer alan Kennedy Uzay Merkezi'nde yeni nesil Artemis 1 isimli mega roketini, Ay görevi için fırlatmak üzere hazırlıklarını tamamladı. Artemis 1 fırlatması Florida’nın Kennedy Uzay Üssünden gerçekleştirilecek. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu Artemis 1 Programı'na ilişkin merak edilenleri açıkladı.

 

"ANA HEDEF MARS"

50 yılı aşkın aranın ardından istikametin Artemis 1 göreviyle tekrar Ay ve sonrasında Mars olduğunu dile getiren GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu görevin hedeflerine ilişkin şunları kaydetti:

"2028 yılında sadece gidip dönülen değil, sürekli yerleşim imkânı sunan bir koloninin temellerinin atılması planlanıyor. Özellikle sonraki adım olan Mars için yeni teknolojik kabiliyetlerin ve işletme yaklaşımlarının test edilmesi ana hedef. Bunun dışında Amerika’nın bu alandaki liderliğini tekrar ispatlaması ve uluslararası iş birliğinin pekiştirilmesi gibi hedefler sıralanıyor. Şüphesiz ki yeni nesiller için de örnek teşkil etmesi ve onları bilim eğitimi konusunda cesaretlenmesi hedeflerden bir diğeri"

 

ARTEMİS 1 İLK ADIM

Artemis 1 görevinin insansız gerçekleşeceğini aktaran GUHEM Genel Müdürü Mirahmetoğlu, bu görevde Ay üzerine iniş planlanmadığını söyledi. 2024 yılı sonrası için planlanan Artemis 2’de Ay yörüngesine gönderilecek astronotların ancak 2025 ve sonrasında Artemis 3 görevi ile Ay yüzeyine inmesinin hedeflendiğini kaydeden Halit Mirahmetoğlu, " NASA’nın en yeni ve e güçlü roketi olan SLS bu görevde kullanılacak. Apollo programında kullanılan Saturn V roketinden yüzde 15 daha kuvvetli olan bu roket astronotlara ev sahipliği yapacak Orion uzay aracını yaklaşık 450 bin kilometrelik bir yolculuğa çıkaracak. Ay üzerine ise Gateway programı kapsamında Ay yörüngesinde başka bir uzay aracı ile kenetlenerek inilmesi planlanıyor. Bu görevde Orion’un uzayda yaklaşık 42 gün kalması bekleniyor" dedi. 

 

AY YENİDEN KEŞFEDİLECEK

Nihai hedef olan Mars öncesinde Ay üzerinde daha önceden keşfedilmemiş bölgelerin incelenmesinin amaçlandığını belirten Halit Mirahmetoğlu, Mars'ın Güney Kutbunda su ve diğer önemli kaynaklar bulunması insanlığın uzun süreli keşif görevleri için önem arz ettiğini ifade etti. Mirahmetoğlu, "Ay üzerinde sürekli bir araştırma istasyonu kurularak insanoğlunun zor şartlarda hayatta kalabilme becerisini teknolojik imkanlarımız ölçüsünde artırmak için de çalışmalar yapılacak. Özellikle gidiş dönüş 3 yıl sürmesi planlanan Mars yolculuklarının hazırlığı ve testleri de Ay görevi sırasında yapılacak" dedi.