Mars'da Yaşam

Atölye Hakkında

Mars'da Yaşam programının 1. aşamasında Mars yüzeyinde görev yapması hedeflenen bir robot tasarlanacaktır. 2. aşamasında ise Mars'da kolonileşme çalışmaları üzerine projeler geliştirilecektir. Bu programın dahilinde yaş grubuna göre hazırlanmış olan; temel fizik (mekanik, elektrik), elektronik, yazılım, robotik, astronomi, jeoloji, malzeme bilimi gibi temel bilimler ve uygulamalı bilimler üzerine alınan eğitimler ile proje süreçlerinin belirlenmesi ve uygulanması şeklinde bir yol izlenir.

Geliştirilecek robot, Mars yüzeyinde hareket edebiliyor, üzerindeki kameralar sayesinde farklı dalga boylarında görüntüler kaydedebiliyor, bunları canlı olarak yada depolayarak bir bulut ortamına yükleyebiliyor, uzaktan bağlantı kurulabiliyor ve kontrol edilebiliyor, bir laboratuvar gibi çalışıyor ve bulunduğu ortamın havasını inceleyip kontrol paneline bu verileri gönderebiliyor, haznesine aldığı maddeyi analiz edip kontrol paneliyle paylaşabiliyor.

Mars ikliminin ve jeolojisinin tarihi, kayaların ve toprağın kimyasında yazılıdır. Geliştirilecek robot, bu bilgileri kayalardan açılan pudra benzeri toprağındaki örnekleri analiz ederek okur. Ayrıca, farklı sularda ve topraklarda bulunan kimyasal parmak izlerini, bileşimlerini ve tarihini, özellikle de su ile olan geçmiş etkileşimlerini belirlemek için ölçümler yapar. Her şeyden önemlisi, Mars'ın mikrobiyal yaşam denilen küçük yaşam formlarını destekleyip desteklemediğini görmeye çalışır.

Program içeriği:

Yapay zeka nedir?, verinin önemi ve veri ön işleme, yapay sinir ağı, derin öğrenme ağ çeşitleri, makine öğrenmesi, proje geliştirme şeklindedir.

  • Programlar 4 haftadır. Haftada 1 gün, 2 saat olacak şekilde planlanmıştır.
  • 7 - 16 Yaş grubuna göre hazırlanmıştır.
  • Yaş grupları program içeriğine göre kendi içinde gruplara ayrılacaktır.
  • Talep durumuna göre yeni saat aralıkları belirlenebilir
Cumartesi
10.00 - 12.00 / 13.00 - 15.00
Pazar
10.00 - 12.00 / 13.00 - 15.00