ASTROFOTOĞRAFÇILIK KAMPI

Geniş Açı Astrofotoğrafçılığa sıfırdan başlamak isteyenler için hazırladığımız bu kursta kamera, lens ve diğer ekipmanların seçimi, çekim öncesi planlama ve çekim ayarları gibi konularda bilgi sahibi olabilecek ve astrofotoğrafçılığa adım atabileceksiniz. Ayrıca ‘Temel Astronomi’ eğitimlerine katılarak günlük-yıllık hareket, küresel koordinat sistemleri, gezegenlerin genel özellikleri, tutulmalar, yıldızlar, gökadalar, takımyıldızlar ve çok daha fazla konuda astronomi bilgisine sahip olabileceksiniz.

  • Tarih
    :
    5-8 Ağustos 2021
  • Seviye
    :
    Başlangıç
  • Kontenjan
    :
    20
  • Konaklama
    :
    Duyurulacaktır
  • Kurs Ücreti
    :
    Duyurulacaktır
Astrofotoğrafçılık Konusunda Neler öğreneceksiniz?
Geniş Açı Astrofotoğrafçılığa sıfırdan başlamak isteyenler için hazırladığımız bu kursta kamera, lens ve diğer ekipmanların seçimi, çekim öncesi planlama ve çekim ayarları gibi konularda bilgi sahibi olabilecek ve geniş açı astrofotoğrafçılık teorik bilgilerine sahip olabileceksiniz. Alanında önde gelen ekibimiz ile birlikte, teorik kursta öğrendiklerinizi sahada planlama, fotoğraf çekimi ve fotoğraf işleme ile tamamlayarak final fotoğraflar elde edebileceksiniz.
Eğitim Programı
Temel Astronomi Eğitimi
Astronomi 1: Tanımlar, günlük hareket, Güneş, Ay ve gezegenlerin görünen hareketleri. Kepler yasaları, gezegenlerin görünen hareketlerinin açıklanması. Küresel koordinat sistemleri, ufuk, saat, ekvator, ekliptik ve gökada koordinat sistemi. Koordinat sistemlerine etki eden olaylar, atmosferik kırılma, paralaks, aberasyon, presesyon ve nütasyon. Zaman, gün, ay, yıl tanımları ve takvimler. Yer’in şekli, boyutları, kütlesi, iç yapısı, manyetik alanı, atmosferi, yaşı ve hareketleri. Yer’in dolanma hareketini gösteren gözlemsel kanıtlar. Ay’ın şekli, boyutları, kütlesi, yapısı, paralaksı, hareketleri ve gel-git olayı. Güneş’in şekli, boyutları, paralaksı, hareketleri, yapısı ve Güneş atmosferindeki olaylar. Güneş ve Ay tutulmaları, ekliptikel limitler, tutulmaların tekrarı ve sayısı. Gezegenlerin genel özelikleri, yörüngeleri, uzaklıkları, dönemleri, kütleleri ve yarıçapları.
Gezegenleri Keşfet
Jüpiter
Güneş Sistemi’ndeki dört gaz devinden ilkidir. Diğer gaz devleri gibi Jüpiter’in de kalın, soğuk bir atmosferi, halkaları ve pek çok uydusu vardır. En büyük uyduları ‘Galileo Uyduları’ olarak bilinen; Europa, Ganymede, Io ve Callisto’dur.
Mars
Mars, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegenidir. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için ‘Kızıl Gezegen’ de denir.
Uranüs
Uranüs, yüzeyinde bazı bulut kümeleri gözlenebilen, soluk mavi bir topu andıran bir gezegendir. Kalın atmosferinin altında donmuş gazlardan oluşan bir tabaka, merkezinde ise kayadan bir çekirdek bulunur. Ayrıca teleskopla keşfedilen ilk gezegendir.
Neptün
Neptün Güneş’e en uzak, dolayısıyla en uzun yıla sahip olan gezegendir. Atmosferi kalın ve çok soğuktur. Ayrıca gözlemlerden önce matematiksel hesaplamalar sonucunda keşfedilmiş ilk gezegendir.
Merkür
Merkür, Güneş Sistemindeki en küçük ve Güneş’e en yakın gezegendir. İnce atmosferi ısıyı tutmaya yetmediği için geceleri çok soğuk geçer. Atmosferi çok ince olduğundan gökyüzü her zaman siyahtır.
Venüs
Venüs, Dünya’ya en yakın gezegendir. Sera etkisinden dolayı yüzeyi çok sıcaktır. Gezegenin yüzeyine bulutlardan asit yağar, portakal sarısı gökyüzü sık sık yıldırımlara sahne olur. Bir günü bir yılından daha uzundur.
Satürn
Görkemli halkasıyla Satürn, Güneş Sistemi’ndeki en düşük yoğunluklu gezegendir. Yoğunluğu sudan bile azdır, bir başka deyişle bu gezegen yeterince büyük bir okyanusa konsaydı batmazdı. Satürn’ün yedi halkası Güneş Sistemi’ndeki en büyük kütleli ve en geniş halkalardır.
Dünya
Uzaydaki evimiz Dünya. Yüzeyinde suyun sıvı halde bulunduğu, üzerinde hayatın var olduğu tek gezegendir. Dünya Güneş Sistemi’ndeki en yoğun, yani hacmine göre kütlesi en büyük olan gezegendir.
Güneş
Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin %99,8'ini oluşturur. Güneş’ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerindeki hayatın hemen hemen tamamının var olmasını sağlar ve Dünya’nın iklimi üzerinde önemli etkilerde bulunur.
Astronomi 2: Tayf bilim, tayf çeker, tayfsal analizin temelleri, kara cisim ışınım yasaları, çizgi serileri, hidrojen tayfı, Bohr atom modeli. Yıldızlar, yıldızların uzaklıkları, parlaklıkları, tayfları. Tayfsal sınıflama, Boltzmann ve Saha yasaları, yıldızların sıcaklıkları, Hertzsprung-Russell (HR) diyagramı, yıldızların hareketleri, öz hareket, Doppler kayması ve dikine hız. Yıldız kümeleri, açık ve küresel yıldız kümeleri. Değişen yıldızlar, pulsasyon yapan yıldızlar, dönem-parlaklık bağıntısı, patlayan değişen yıldızlar. Yıldızların evrimi. Samanyolu gökadasının geometrik yapısı, hareketleri ve diferensiyel dönmesi. Bulutsular, yıldızlararası soğurma. Gökadalar.
Astrofotoğraf Teorik Ders İçeriği
Ekipman Seçimi
Kursiyerlerimiz teorik eğitim süresince geniş açı astrofotoğrafçılık için öncelikli olarak kamera, lens ve diğer yardımcı ekipmanların seçimi konusunda detaylı olarak bilgilenecek, uygun ekipman seçimi yapabilmek için dikkat etmeleri gereken kriterleri öğrenecek ve kullandıkları / kullanacakları ekipmanları daha iyi tanıyabileceklerdir.
Fotoğraf Çekimi/Ayarlar
Teorik eğitim süresince kursiyerlerimiz samanyolu ve takımyıldız fotoğraf ekimleri için kamera içi fotoğraf çekim ayarlarını ve farklı çekim tekniklerini öğrenebileceklerdir.
Ekipman Seçimi
Kursiyerlerimiz teorik eğitim süresince geniş açı astrofotoğrafçılık için öncelikli olarak kamera, lens ve diğer yardımcı ekipmanların seçimi konusunda detaylı olarak bilgilenecek, uygun ekipman seçimi yapabilmek için dikkat etmeleri gereken kriterleri öğrenecek ve kullandıkları / kullanacakları ekipmanları daha iyi tanıyabileceklerdir.
Astrofotoğraf Pratik Ders İçeriği
Konum Keşfi ve Planlama
Kursiyerlerimiz gündüz saatlerinde, gün ışığından yararlanarak gece çekim yapacakları noktalara giderek, bu konumlarda keşif yapabilecek ve gökyüzü objelerine göre kadraj, kompozisyon ve planlama tekniklerini  öğrenebileceklerdir.
Fotoğraf çekimi
Kursiyerlerimiz teorik eğitim aşamasında öğrendikleri çekim ayarları ve teknikleri ile planladıkları kompozisyonları eğitmenlerimiz eşliğinde uygulama imkanı bulacaktır.
Fotoğraf İşleme
Kursiyerlerimiz astrofotoğraf ılığın en önemli aşamalarından olan fotoğraflar işleme ile ilgili farklı teknikler ve yazılımlar kullanabilecek, eğitim süresince kendi çekmiş oldukları fotoğrafları işleyebileceklerdir.
Neler Gerekli?

• Uzun pozlama yapabilme özelliğine sahip bir adet DSLR veya aynasız dijital fotoğraf makinesi (Full Frame / APS-C)
• Geniş Açı Lens (Full Frame; 35mm veya daha geniş) (APS-C; 24mm veya daha geniş)
• Tripod
• Yedek Batarya
• Hafıza Kartları (Yedekli olması tavsiye edilir)
• Kafa Lambası (Kırmızı ışığı olan) ve yedek pil
• Kalın ve Sıcak Tutan Kıyafetler (Fotoğraf çekimleri gece yapılacağı için yaz mevsimi de olsa sıcaklık değerleri düşük olabilir)
• Trekking Botları (Kurs, fotoğraf  ekim lokasyonlarında arazi koşullarında yürüme gerektirmektedir. Buna göre ayakkabı seçimi yapılması tavsiye edilir)
• Kişisel Sigorta (GUHEM başınıza gelebilecek olası kazalardan sorumlu değildir. Detaylar için Hüküm ve Koşullar kısımını inceleyiniz)
• Dizüstü Bilgisayar (İçerisinde Adobe Lightroom, Adobe Photoshop ve Stellarium yüklenmiş olması gerekmektedir)
• Maske, dezenfektan, kişisel sağlık ürünleri (Covid-19 önlemleri için)

Not

• Bu etkinlik Stellar Xperiences işbirliği ile gerçekleştirilmektedir.
• GUHEM, konaklama yerinde değişiklik yapma ve kursu iptal etme hakkına sahiptir.

Astrofotoğrafçılık Kampı Katılımcı Formu
  • Bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemi nedir?
  • Kurs esnasında GUHEM tarafından alınan video ve fotoğraf görüntülerinin GUHEM ve Stellar Xperiences tarafından tanıtım amaçlı kullanılmasına izin veriyorum.